Piletina, odnosno pileće meso u piramidi pravilne ishrane zauzima značajno mesto među ostalim vrstama mesa. Piletina je lako svarljiva, visoke biološke vrednosti, sa optimalnim sadržajem belančevina.

Belančevine koje su sadržane u pilećem mesu sa oko 20%, uz visok procenat vitamina naročito grupe B, solidnim izvorom gvožđa i drugih minerala i svega sedam do 9 odsto masti, predstavljaju odličan izvor hranljivih sastojaka nisko kalorične vrednosti. Sa svega 97 kalorija na 100 grama belog mesa, a uz zavidnu količinu plemenitih proteina neophodnih za obnavljanje tkiva i stvaranje hormona, antitela i enzima, kao i uz aminokiseline neophodne za funkciju mišića i izbacivanje toksičnih materija pileće meso predstavlja nezaobilazan segment koji podrazumeva zdrava ishrana. Piletina utiče i da se dobro osećamo, jer aminokiselina triptofan koja je sadržana u pilećem mesu, upravo utiče na naše dobro raspoloženje.

Pileće meso je idealno za decu i starije ljude. Piletina obezbeđuje esencijalne proteine i aminokiseline neophodne za pravilan razvoj, a kod starijih ljudi povoljno utiče na povišen krvni pritisak i nivo holesterola.

Zbog blagotvornog dejstva na organizam, pileće meso zajedno s ribom, prema preporuci Svetske zdravstvene organizacije, spada među vrste mesa koje bi trebalo često konzumirati.

Piletina, odnosno pileće meso izuzetno je zahvalna prilikom obrade u kuhinji – svaki deo pileta može se pripremiti na mnogo raznih načina. Još jedna prednost piletine je i povoljna cena u odnosu na crveno meso.

Some snacky bar